Wysiłek, jaki podejmujemy, niezależnie od tego, czy to jest trening siłowy, bieganie, jazda na rowerze czy jakikolwiek inny, pozbawia nas energii. Idąc na trening bez dobrze przygotowanego organizmu pod kątem odżywiania, ćwiczenia mogą być wykonywane na pół gwizdka. Jest to powiązane z brakiem energii, niezbędnej do efektywnej pracy mięśni, a [...]
[...] nam klarownej odpowiedzi na te pytania. Pojawiają się różne teorie, ale cały czas krążą one w obszarze mniejszego lub większego prawdopodobieństwa. Podsumowanie Zobacz, ile możesz zrobić dla siebie, dla zdrowia, dla większej kontroli procesów starzenia się. To niby oczywiste porady i pewnie znasz je na pamięć, ale czy rzeczywiście [...]
Jak wiadomo, Twój styl życia, a w szczególności, to, co jesz i ile się ruszasz, wpływa na zdrowie mózgu. Istnieją jednak i inne czynniki, które wpływają na kondycję i starzenie się tego narządu. Naukowcy z Wydziału Neurologii Klinicznej Nuffield na Uniwersytecie Oksfordzkim przeanalizowali skany mózgów ponad 40 000 Brytyjczyków w wieku powyżej [...]
[...] tłuszczu i niska zawartość soli, wysoka zawartość tłuszczu i niska zawartość soli, wysoka zawartość tłuszczu i wysoka zawartość soli. Uczestnicy mieli zjeść tyle makaronu, ile potrzebują, by poczuć się najedzonym. Później naukowcy zakwestionowali to, jak bardzo byli oni pełni, a w jakim stopniu bardziej kierowali się uczuciem przyjemności z [...]
[...] dlatego traktowałbym je uzupełniająco. Z kolei zaburzenia metabolizmu glukozy (np. szybkość jej usuwania z krążenia w odpowiedzi na insulinę) i wrażliwość na insulinę (ile insuliny trzeba, by obniżyć stężenie cukru we krwi) obrazują problemy metaboliczne występujące w ustroju. Podwyższone stężenie glukozy i insuliny są nieodłącznym [...]
[...] którym zależy na obu głównych składnikach suplementu Warto wspomnieć o dodatkach, jakie znajdują się w gainerach. Spotkać można w odżywkach dodatek kreatyny i tauryny. O ile obecność kreatyny można w jakiś sposób jeszcze uzasadnić, choćby ze względu na jej potencjał anaboliczny, który ma na celu podnieść efektywność produktu, o tyle tauryna [...]
Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]
[...] o sylwetkę nie musi być ani trudne ani nudne. Frużelina to świetny dodatek do wielu dań, urozmaici niejeden posiłek i zaspokoi chęć na coś pysznego. Bez konsekwencji (o ile oczywiście nie zjesz całego opakowania na raz), ponieważ nie zawiera rafinowanych cukrów. Wszystkie kalorie zawarte w produkcie pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
[...] posiłkiem, gdyż zawiera ryż, warzywa i świeże ryby. Czy faktycznie można jeść sushi podczas odchudzania? Podsumowanie Sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej, o ile jest spożywane umiarkowanie i z uwzględnieniem kaloryczności dodatków i sosów. Wybierając warianty z rybami o niskiej zawartości tłuszczu, unikając nadmiernych ilości [...]
[...] jest dość powszechnym zjawiskiem. Wiele osób nie wiąże jakości użytych produktów w diecie z występowaniem tego typu zjawiska, sugerując, że tak działa kreatyna. O ile wykluczenie cukru, nadmiaru sodu czy nabiału czasem znacznie poprawia jakość sylwetki, o tyle czasem trudno namierzyć przyczynę i nawet na dobrze dopracowanej diecie [...]
[...] 9,1 g sezamie – 7,9 g jeżynach – 5,3 g fasoli czerwonej – 25 g wiórkach kokosowych – 21,1 g Jak widać dostarczenie 30-40 g błonnika nie jest wielką trudnością, oczywiście o ile mamy odpowiednio zbilansowaną dietę. Podsumowanie Bezwzględnie warto uwzględnić produkty bogate w błonnik. Powinny być one nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]
[...] większe ilości insuliny, w sposób kompensacyjny). Insulina a rak piersi Rak piersi jest często spotykany. Według statystyk jest na drugim miejscu zaraz za rakiem płuc. O ile nowotwory płuc cechuje wysoka śmiertelność i bardzo kiepsko rokują, o tyle rak piersi jest groźny, ale zabija o wiele mniej kobiet. Niemniej to, że nie występuje na samym [...]
[...] innych chemicznych dodatków. Za zaletę można uznać także niską kaloryczność takiej diety, jest to szczególnie ważne dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów. Minusy O ile wśród osób redukujących, niska kaloryczność diety jest plusem, tak u całej reszty niekoniecznie. Niska wartość energetyczna większości produktów może utrudnić zebranie [...]
[...] dodatkiem do naszej diety. Szczególnie w obecnych czasach, gdy z każdej strony atakowani jesteśmy produktami z ogromną ilością cukrów prostych, a nasze dzieci narzucane mają reklamy różnego rodzaju słodyczy, jako zdrowych i pożywnych. Warto przemyśleć nasze odżywianie i zastąpić cukry proste na tyle, na ile jesteśmy w stanie. Artykuł sponsorowany
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Proces redukcji tkanki tłuszczowej nie jest łatwy. Wymaga od osoby trenującej opanowania wiedzy z zakresu odżywiania, treningu, jak i wsparcia suplementacyjnego. O ile podczas okresu budowania masy mięśniowej można było sobie pozwolić na pewne odstępstwa, o tyle podczas okresu odchudzania trzeba wyliczyć bilans dobowy, jak i trzymać się [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]